Projekt

Projekt – Medlemsportalen

Du vet väl att vår Medlemsportal ingår i medlemsavgiften för alla i Hallands Släktforskarförening? En medlemsförmån som ger dig tillgång till ett antal databaser bl. a. Hallands Befolkning.
Den stora nyheten under 2022 är ”Församlingssidorna” där vi samlat allt material som vi har tillgång till under respektive församling. Från varje församlingssida kan man också klicka vidare till våra databaser.
Vår unika Medlemsportal är fylld av halländska guldkorn – det gäller bara att hitta dem! Här har vi publicerat våra medlemstidningar, böcker, antavlor, avskrifter mm. Under 2021 har vi arbetat med tekniska lösningar för att på ett så bra sätt som möjligt kunna publicera mer innehåll under rubrikerna i ”Medlemsportalen”. Mycket material har skannats i de böcker, avskrifter, antavlor m.m. som föreningen genom åren publicerat. Scannade materialet har OCR tolkats och är sökbart. 


Projekt – Hallands Befolkning

Vi skriver av Hallands kyrkoböcker och publicerar dem i en databas på Medlemsportalen. Vårt långsiktiga mål är att alla kyrkböcker över födda, vigda och döda för Halland som inte är sekretesskyddade ska registreras för perioden 1600-talet till 1900-talet.
Det som idag heter Hallands befolkning började för över 30 år sedan under namnet ”projekt Claes”. Initiativtagare till det projektet var Föreningen DIS som tagit fram ett dataprogram för registrering av kyrkoböcker. På 1980-talet var det inte så vanligt att man hade en dator hemma och det fanns varken operativsystemen Windows eller DOS och inga persondatorer. Det skulle också dröja ytterligare 10 år innan Internet började bli allmänt tillgängligt.


Gravstensinventeringen

Rädda vårt kulturarv – dokumentera gravstenar!
Hjälp oss att rädda gravstenarnas information till framtiden! Det gör du genom att dokumentera dem i Gravstensinventeringen!