Projekt
Hallands Släktforskarförening
Projekt – Medlemsportalen
Du vet väl att vår Medlemsportal ingår i medlemsavgiften för alla medlemmar i Hallands Släktforskarförening?
Som medlem får du tillgång till flera värdefulla databaser, inklusive Hallands Befolkning. Det är en fantastisk medlemsförmån för alla släktforskare!
Vår unika Medlemsportal är fylld av halländska guldkorn – det gäller bara att upptäcka dem! Här hittar du alla våra medlemstidningar, böcker, antavlor, avskrifter och mycket mer. Under 2021 utvecklade vi tekniska lösningar för att kunna publicera ännu mer innehåll på ett enkelt och tillgängligt sätt.
Mycket av det material vi har samlat genom åren – som böcker, avskrifter och antavlor – har skannats, OCR-tolkats och gjorts sökbart. Det gör det enklare än någonsin att utforska vår rikedom av resurser.
En av de största nyheterna kom 2022. Församlingssidorna på Medlemsportalen. Här har vi samlat allt material som finns tillgängligt för varje församling. Från varje församlingssida kan du dessutom enkelt klicka dig vidare till våra databaser och fördjupa din forskning.
Inför Släktforskardagarna i augusti 2024 uppdaterades Medlemsportalen med ca 53 000 poster som då kom att innehålla totalt 1 440 000 poster. Av dessa avser 731 000 födda, 201 000 vigda och 507 000 döda. Även rättningar har gjorts
Projekt – Hallands Befolkning
Vi skriver av Hallands kyrkoböcker och publicerar dem i en databas på Medlemsportalen. Vårt långsiktiga mål är att alla kyrkböcker över födda, vigda och döda för Halland som inte är sekretesskyddade ska registreras för perioden 1600-talet till 1900-talet.
Det som idag heter Hallands befolkning började för över 30 år sedan under namnet ”projekt Claes”. Initiativtagare till det projektet var Föreningen DIS som tagit fram ett dataprogram för registrering av kyrkoböcker. På 1980-talet var det inte så vanligt att man hade en dator hemma och det fanns varken operativsystemen Windows eller DOS och inga persondatorer. Det skulle också dröja ytterligare 10 år innan Internet började bli allmänt tillgängligt.
Inför Släktforskardagarna i augusti 2024 uppdaterades Medlemsportalen med ca 53 000 poster som då kom att innehålla totalt 1 440 000 poster. Av dessa avser 731 000 födda, 201 000 vigda och 507 000 döda. Även rättningar har gjorts.
Gravstensinventeringen
Rädda vårt kulturarv – dokumentera gravstenar!
Hjälp oss att rädda gravstenarnas information till framtiden! Det gör du genom att dokumentera dem i Gravstensinventeringen.