April, april!

På den här sidan luras vi inte – inte ens den första april. Släktforskare lurar man inte så lätt. Däremot blickar vi gärna tillbaka på hur seden att luras har uppkommit och självklart kan vi inte hålla oss från att berätta om några mer eller mindre lyckade aprilskämt. Alla är hämtade från en dagstidning idag (1 april 2021).

Seden att luras 1 april är vanlig i många länder och kulturer. På 1600-talet uppstod i Sverige seden att ”narra april”. Det kunde betyda att be någon göra ett osannolikt ärende. Snickarlärlingar skulle hitta spikolja eller synvinklar. Någon annan kunde skickas till Apoteket för att fråga efter Jagedum-piller.

Nordiska museet berättar att 1742 skickades runt ett brev till människor i Västergötland med uppgiften att gudstjänsten började mycket tidigare, vilket förargade många som kom alldeles för tidigt och fick vänta utanför kyrkan.

Varför luras vi 1 april?
Ursprunget till sedvänjan att narras just 1 april är oklart, även om det finns en mängd olika teorier med mer eller mindre fantasifulla förklaringar. En del historiker tror, enligt History.com, att det går tillbaka till år 1582 då vissa länder i Europa skiftade från att ha firat nyår 25 mars övergick till att fira det nya året 1 januari.
De som inte hängde med i nymodigheterna utan fortsatte att fira nyår i mars kunde man driva med på olika sätt i april.

1846: första aprilskämtet i en dagstidning
Första kända aprilskämtet i en dagstidning är från 1846 då Evening Standard i London hade en annons där folk kunde åka till en adress för att titta på åsnor. Folk reste dit och letade och letade, tills de förstod att de själva var åsnorna.

April, april 1911 – elefanter på OS
Till Sverige kom tidningsskämten i början av 1900-talet. Nordiska museet berättar att Svenska Dagbladet läsare narrades 1 april 1911 av nyheten att en indisk härskare lånat ut 60 elefanter till invigningen av OS i Stockholm 1912.
De 50 första elefanterna skulle transportera en orkester som spelade de deltagande ländernas nationalsånger, på de sista tio elefanterna skulle det sitta elefantskötare som ropade ”Lirpa, lirpa”. April, april, baklänges, alltså.

Spagettiträdet aprilskämt 1957
Med tv:n blev aprilskämten mer kreativa. Ett av de första – hyllat av humorsajten hoaxes.org som det roligaste – är BBC:s reportage 1957 från en gård i Schweiz som odlade spagetti på det gamla sättet – i träd. Men skörden hotades, både av dåligt väder och av stora spagettifabriker i Italien.
Även om det i dag känns otroligt var det många som gick på skämtet och tittare hörde av sig till BBC och efterfrågade frön för att själva kunna börja odla spagetti.

Färg-tv med en nylonstrumpa 1962
Kjell Stensson var på 1960-talet SVT:s teknikexpert och berättade initierat om alla tekniska nyheter. Tv-sändningarna var i svartvitt.
Stenssons trovärdighet var hög, så när han 1 april 1962 berättade att alla kunde skaffa sig modern färg-tv genom att klippa sönder en nylonstrumpa och tejpa upp på rutan – då tog svenskarna fram strumpor och saxar.
Det skulle dröja ytterligare sju år innan färg-tv på allvar lanserades i Sverige.

Förarlösa bussar ett aprilskämt 1984
1984 skrev den brittiska tidningen Sunday Times att förarlösa bussar skulle införas i London. Dessa skulle styras via magnetslingor i gatan medan bilder skickades till en datacentral som kunde ta över styrningen vid behov. De arbetslösa busschaufförerna skulle skolas om till datatekniker. April, april.
2021 har förarlösa busar på allvar testats i svenska städer som Göteborg, Stockholm och Linköping.

1 april 1988 planterades telefonstolpar
1988 körde SVT ett inslag om en odlare i Småland som satsade på att plantera och odla kvistfria telefonstolpar. Han började med ett litet stolpskott och nu växte stolparna så det knakade.

Pingviner lärde sig flyga 1 april 2008
Med modern teknik har det blivit enklare att vara övertygande med aprilskämten. Till 1 april 2008 berättade BBC världsnyheten att pingvinerna tagit ett nytt steg i evolutionen när de nu lärt sig att flyga. Den brittiska tidningen Daily Telegraph korade klippet som det allra roligaste aprilskämtet någonsin.

”Fyrabarnspappan” bästa aprilskämt 2010
2010 måste Västerbottens-Kuriren haft årets roligaste svenska aprilskämt. Tidningen publicerade fyra bilder från BB samma dag där en Andreas Utterhall var pappan i samtliga, fast med olika kvinnor och nyfödda barn.
Tidningen påstod att alla fyra barnen blev till under ”en galen helg” – och den sjuka historien fick stor spridning.

Elbil att montera själv 2020
Förra året skojade sajten Allt om elbil till det och påstod att Ikea lanserat en elbil. Elbilen skulle heta Elbert, kosta endast 200 000 kronor och ha en räckvidd på 480 kilometer.
Skämtet var följande: elbilen skulle levereras i 41 stycken platta paket, som du själv fick montera ihop. Efter en besiktning på Bilprovningen var det bara att sticka ut och köra.

Många skrattade också åt aprilskämtet att det 1 april 2020 skulle anordnas en stor demonstration mot coronaviruset i Friends arena, Solna. Ingen kunde väl vara så korkad när det viktigaste var att undvika trängsel för att förhindra spridningen?
I mars 2021 blev aprilskämtet verklighet, med stora demonstrationer i Stockholm, Göteborg och Malmö mot coronarestriktionerna.