GUNNARPS kyrkogård inventeras

Sveriges Släktforskarförbunds gravstensdatabas Gravstensinventeringen växer så det knakar. Många ”gamla” inventerare liksom nya har längtat efter att snön ska smälta och att det ska bli lite mera behagligt att ge sig ut på en kyrkogård för att fotografera gravstenar. En av dessa nya gravstensinventerare 2018 är Ulf Josefsson i Halmstad.

Gunnarps kyrka

Gunnarps kyrkogård inventeras
Ulf som har sina rötter i Gunnarp hade bokat sig för Gunnarps kyrkogård. Jag följde med honom ut och det blev en trevlig utflykt i för mig ganska okända trakter. Jag kunde informera om gravstensinventering och Ulf berättade om många av de gravsatta på kyrkogården. Vi fotograferade och fick en härlig fika på kyrkogårdstrappan men först tog vi en promenad genom hela kyrkogården och orienterade oss om de olika kvarteren.
Vi hade ingen kyrkogårdskarta men jag kunde konstatera att uppe runt kyrkan låg några kvarter med gamla och mycket gamla gravstenar. På en sluttning / terass låg tre små kvarter med 60 – 90 gravstenar per kvarter. Borta i en skogsdunge låg den nyaste delen av kyrkogården.
Ulf ville börja att fotografera på terassen och jag gick före, sopade ibland och snyggade till lite inför fotograferingen.
Det var lättfotograferade kvarter och vi hann med alla tre. Alla gravstenar stod vända åt samma håll och stenarna var läsbara och i gott skick. Det var även ok med solen.

Detta är det övre av de tre små kvarten på terassen.
Ulf tog ibland en översiktsbild av gravplatsen innan han tog en närbild av gravstenen.
Ulf är redo för fotografering – digitalkamera, knäskydd och i oömma skor så att han kan gå ner på knä. Framför många gravstenar samsades fortfarande juldekorationer med härliga påskliljor.
Ulf bjöd på fika med hembakade bullar framför sin barndoms kyrka.