Grönkålen har länge haft en särställning i södra Halland och betraktas som en av de mest karakteristiska rätterna på det halländska julbordet. De äldsta skriftliga beläggen är från slutet av 1700-talet, då kålen var vardagsmat för många. Under 1800-talet förändrades dess roll och den blev istället en självklar del av julfirandet. Ett av de första kända recepten på halländsk grönkål trycktes i en kokbok 1874.
Källa: Mårten Samuelsson Hallandsposten
Under föreläsningen berättar lokalhistorikern Lars Grimbeck om halländska jultraditioners bakgrund och om dialekter.
Kom och lyssna på Lars Grimbeck!
Vi erbjuder släktforskarhjälp, vi bjuder på fri entré och vi bjuder på fika. Välkommen!
Föreläsare
Lars Grimbeck
Plats
Föreningslokalen i Halmstad, Ryttarevägen 4
Datum
Lördag 8 november 2025
Tid
14.00

