Så fel man kan ha…

Det ska ärligt sägas – när jag hörde att 2023 års Släktforskardagar skulle arrangeras i Östersund blev jag minst sagt skeptisk. Dit är det ju nästan 100 mil! Lägg på en nolla så får du antalet björnar – bara i Jämtland! Dessutom började björnjakten samma vecka som Släktforskardagarna – då är de väl ganska vildsinta av sig? Och framförallt – är någon intresserad av Halland så långt bort? Trots allt begav sig några modiga släktforskare iväg norrut; Ulla Thorstensson, Torbjörn Nilsson, Ulrika Persson och Elisabeth Fagerberg.
Det första vi hörde när vi kom till Östersund var att Sveriges Släktforskarförbund blivit av med en del av sin packning. De upptryckta handlingarna till stämman som skulle hållas under fredagen var borta, liksom priserna som skulle delas ut under lördagens stämmomiddag. Hur skulle detta gå?

Sedan ändrade jag åsikt…!

Vårt hotell, som Lars-Gunnar Svensson så förutseende bokat ett helt år i förväg, låg bara några minuters promenadväg från Folkets hus i Östersund. Perfekt – tack för det!
Trots att vi bokat en minimal monter var den placerad på en strategiskt bra plats där allt folket skulle passera. Perfekt!
Mässkatalogen blev klar precis i tid (men det räcker ju) och vår bokade annons var på plats på en högersida, precis som jag önskat. Bättre kunde det inte vara!
Som utställare kände vi oss väldigt välkomna och omhändertagna. Vilrummet för utställarna i källarplanet var hela tiden försett med dryck, frukt och godis. Idealistiskt!
Maten räckte till alla – hela helgen. Tidigare erfarenheter av serveringar har varit lite sisådär. Utmärkt nu!
Allt var väldigt välordnat, det fanns gott om funktionärer och alla var lika trevliga. Utomordentligt!
Behaglig temperatur i lokalerna – ovanligt med tanke på tidigare erfarenheter. Skönt!
Lokalerna var visserligen inte optimalt anpassade för en mässa men det kan man inte lasta arrangörerna för – de gjorde det bästa möjliga av dem. Jättebra!
Invigningen var av en de bästa jag sett med bandklippning, krutrök och fängslande tal. Mästerligt!

Skandaler på gång!

En av föreläsarna var Fredrik Mejster, som vi snart kan lyssna på både via zoom (4/10) och som fysisk föreläsare i Halmstad (14/10). Fredrik Mejster har förekommit på SVT, bl a i Genjägarna och Uppdrag granskning. För oss i Halmstad har han därigenom gjort sig känd när han avslöjade spermiestölderna på Halmstads sjukhus. Fredrik stannade till i vår monter för en snabb fotografering och avslöjade då att det kommer en uppföljning på SVT i oktober. Han antydde också något om nya skandaler…

Intresse för Halland

Trots att jag varit skeptisk fick vi ganska många besök i montern så vi fick svara på frågor om Halland och lösa halländska släktknutar på löpande band. Flera tecknade sig som nya medlemmar i föreningen. Till hjälp hade vi Lena Burman och Lena Krantz, som på eget initiativ åkt till Östersund men var en välkommen förstärkning i montern.

Laddar inför 2024

Själv har jag haft förmånen att få vara med och representera Hallands Släktforskarförening ett antal gånger tidigare. Inte så konstigt att man numera känner eller känner igen så många av de andra utställarna. Vi fick många kramar och glada skratt tillsammans.
Nästa år arrangeras Släktforskardagarna i Malmö, de laddar redan för fullt!
Ps. Några björnar såg vi aldrig!

Text och bilder: Elisabeth Fagerberg

Hallands Släktforskarförenings monter

Stämman

Torbjörn Nilsson, Ulrika Persson och Ulla Thorstensson var Hallands Släktforskarförenings ombud vid stämman.

Invigningen

Bandklipp, fanfar, smällar och krutrök. Därefter blev det tal av landshövding Marita Ljung, komiker Mikael Tornving, bördig från Östersund och Gunilla Nordlund, känd från radioprogrammen Släktband och Familjehemligheten.

Mässhallen med besökare

Vi i montern fick besök av vår förre ordförande Majléne Westerlund Panke och hennes man Kjell.

Vår medlem Eva Maria Bergström hade hittat vår monter och fick hjälp av Ulrika med en släktgåta.

Logotyperna på veporna från Släktforskardagarna i Halmstad 2007 och 2017 hade hamnat jämte varandra.

Kul att se kända ansikten på Sveriges Släktforskarförbunds lilla broschyr (våra medlemmar Lena Burman och Margot Westerlund).

Köer och trängsel hör till när det är Släktforskardagar!

Populära föreläsare

Både Peter Sjölund och Fredrik Mejster är populära föreläsare, båda föreläser främst om släktforskning med DNA.

Peter Sjölund hade fullt upp med att signera sin senaste bok.

Fredrik Mejster kan vi snart lyssna på, dels via zoom-föreläsningen ”DNA i släktforskningens tjänst” den 4 oktober och dels på den fysiska föreläsningen ”DNA och sökandet efter faderskap” den 14 oktober i NTO-lokalen i Halmstad. Läs mer om det här.

Tack till Östersund!

Tack Östersund för ett mycket trevligt arrangemang! Nu laddar Malmö inför Släktforskardagarna 2024.