Varför deltar man på Släktforskardagarna?

Vi vänder på frågan – vad skulle kunna hålla oss borta från dem? Det finns så många anledningar att medverka, så något annat alternativ än att delta, finns egentligen inte.
För Hallands Släktforskarförenings del är det en mångårig tradition att medverka och inför årets Släktforskardagar, som hölls i Borås, hade föreningen satt upp flera mål: Medlemsrekrytering, information om vår Medlemsportal (som under Släktforskardagarna hade gratis inloggning) – marknadsföring av vårt nya nyhetsbrev samt bokförsäljning. En enkel sammanfattning av helgen kan beskrivas med att vi nådde alla våra mål, och det med råge!
Med stolthet kunde Hallands Släktforskarförening också ta emot priset för största medlemsökning under 2018. Ett pris som instiftats av Sveriges Släktforskarförbund. Förbundets ordförande Erland Ringborg överlämnade priset till vår ordförande Majléne Westerlund Panke under den likaså traditionella banketten, som hölls under lördagskvällen.
Vad är det då som lockar tusentals besökare till Släktforskardagarna? Vi har ställt frågan till några av våra medlemmar. Läs vad de svarade här nedan.
Nästa år arrangeras Släktforskardagarna i Skövde och ni kan lita på att de redan har kommit långt i planeringen och förberedelserna!
Elisabeth Fagerberg

Vad är det som lockar dig till att besöka Släktforskardagarna?

– Framförallt är det för att träffa människor – gamla bekanta men även knyta nya kontakter. Man får också en hel del nya idéer som man kan använda i sin forskning och i sin föreningsverksamhet. Det går också att hitta intressanta böcker och liknande.
Lasse Karlsson, Tranås

– Först och främst är det den samlade kunskapen som finns närvarande. Genom föreläsningarna lär jag mig mycket. För det andra är det all inspiration som dagarna ger och att möta likasinnade.
Monika Pettersson, Helsingborg

– Det var några frågor som har varit svåra att få svar på tidigare och nu har jag försökt att gå vidare med dessa. Inga svar idag, men jag ser fram emot svar som eventuellt kommer via mejl.
Reine Axelsson, Halmstad

En bild – eller flera – säger mer än tusen ord så här kommer en bildkavalkad från Släktforskardagarna 2019 i Borås.

Släktforskardagarna började naturligtvis med en invigning. In kom då en ”äkta” knalle från ”knallebygden”.
En annan talare var skådespelaren Helge Skoog, som är född i Borås.
Han, och även de andra invigningstalarna förärades med sina framforskade släktträd – både digitalt och senare på papper.

Hallands Släktforskarförenings monter var välbesökt. Det blev många trevliga möten och samtal, 38 nya medlemmar och många som tecknade sig för att prenumerera på vårt nya nyhetsbrev.

Under banketten på lördagskvällen fick Hallands Släktforskarförening ta emot pris för den största medlemsökningen under 2018. Majléne Westerlund Panke tog emot priset som överlämnades av Sveriges Släktforskarförbunds ordförande Erland Ringborg. Det fina diplomet fick stå synligt i vår monter under söndagen.
Vid banketten slumpade det sig så att HSF:s tre senaste ordföranden satt bredvid varandra – Inger Gärdfors, Sven Johansson och Majléne Westerlund Panke.
Kvällen avslutades med tacktal och blommor. Därefter överlämnades vepan till arrangörerna i Skövde, där arrangemanget äger rum 2020.

ArkivDigital var huvudsponsor och hade därför en stor monter. Under en information bjöd Niklas Hertzman på ett par udda bilder som de hittat under arbetet med fotograferingen.

Några ”släktforskarkändisar”: Ted Rosvall, Peter Sjölund och Fredrik Mejster.

Sist men inte minst – en bild på några av oss som bemannade montern och hjälpte till på olika sätt. Tyvärr var inte alla på plats när bilden togs.