Gravstensinventeringen

För en tid sedan lanserade Sveriges Släktforskarförbund en ny sökbar databas på Rötter – Gravstensinventeringen. Äntligen har det blivit möjligt att kunna presentera alla de inventeringar som så många föreningar under åren har åstadkommit. Många eldsjälar har lagt ned mycket tid och intresse för att dokumentera ”sin” kyrkogård. Det äldsta materialet är drygt 30 år gammalt. Totalt rör det sig om mer än 75 000 gravstenar varav många redan är borta.

Fotograferingen av alla dokument och fotografier är nästan klart. Indexeringen som gör att man kan söka i materialet har påbörjats. Allt eftersom det arbetet blir klart kommer det att läggas in i databasen. Det här arbetet är av engångskaraktär.

Rädda vårt kulturarv – dokumentera gravstenar
Nu är det meningen att man själv registrerar det man har inventerat direkt i databasen. Anvisningar om hur man gör finns i databasen – redan finns mer än 100 registrerare som nu registrerar sina inventeringar eller kanske bara enstaka gravstenar. Databasen växer sakta och säkert och kommer inom ett år med råge att ha passerat 100 000 gravstenar. På Rötter finns all information om hur man inventerar.

Extra viktigt nu!
Efter den tragiska olyckan på Bollebygds kyrkogård har alla kyrkogårdsförvaltningar undersökt stabiliteten på gravstenarna. De som har varit dåligt förankrade har man lagt ned på marken, det är gravrättsinnehavaren som ansvarar för gravstenens säkerhet. Nu finns det stor risk att många gravstenar inte kommer på plats igen, man kanske saknar gravrättsinnehavare, man vill inte betala för återställandet etc. Då hamnar gravstenen på gravstenstippen, i bästa fall ställs den mot kyrkogårdsmuren, i sämsta fall går den till stenkross.

Hjälp oss att rädda gravstenarnas information till framtiden! Det gör du genom att dokumentera dem i Gravstensinventeringen! Tack för din hjälp!

Läs mer om databasen Gravstensinventeringen – klicka här!