Register Landshövdingeberättelser

Sakregister till ”Landshövdingeberättelser från Hallands län 1705-1818

År 1998 publicerades ”Landshövdingeberättelser från Hallands län 1705–1818”. Halland blev därigenom det första län i Sverige, som i tryckt form utgett dessa äldre berättelser. Bokverket försågs med ett omfattande orts- och personregister men har i efterhand kompletterats med ett separat, utförligt sakregister. Boken finns till försäljning genom Hallands Släktforskarförening men registret tar du del av här. Registret är sökbart.

Register till Landshövdingeberättelser från Hallands län 1705-1818 sakregister


Boken ”Landshövdingeberättelser från Hallands län 1705-1818”

Bönder, herremän, soldater, präster, lotsar, postknektar och förbrytare… Ett myller av människor och händelser i stort och smått passerar revy i denna faktaspäckade volym om vardagslivet i Halland under drygt ett århundrade, från 1705 till 1818. Här kan man läsa det mesta om tillståndet i länet, om strandade fartyg, ryska krigsfångar och indelningen av båtsmän. Här finns förteckningar över kvarnar och krogar, tankar om ekonomi och åkerbruk, rättegångsprotokoll och mycket annat.

Det är en ny källa för halländsk historieforskning som förs fram i ljuset och det är en guldgruva för oss släktforskare. Det är Kunglig befallningshavares riksdagsrelationer för Halland med bilagor från 1711 till 1818 som har tolkats och renskrivits av Sperling Bengtsson i Särdal, Harplinge och nu har tryckts. Förutom Landshövdingarnas skrivelser finns skrivelser från andra myndigheter och privatpersoner i Halland till Kunglig Majt.

Landshövdingeberättelserna kom från trycket i maj 1998 och kan varmt rekommenderas för inköp om ni är intresserade av kulturhistoria och utvecklingen av industri, handel och jordbruk i Hallands län. Det finns även förnämliga person- och ortregister till boken.
Projektet har drivits av Hallands Museiförening. Boken kostar 200 kr och säljs av Hallands länsmuseer.
ISBN 91-970602-7-5