Utflykt med skandaler

Skandaler, bedrägerier, omyndighetsförklaring, opålitliga rådgivare – ja det var ingen hejd på alla otrevligheter som vi fick berättat för oss under Hallands Släktforskarförenings vårutflykt till Huseby bruk. Berättelser helt i klass med ”hänt i veckan”. Mycket handlade om Florence Stephens liv och leverne på Huseby bruk, som hon ärvde efter sin far. Eventuella oklarheter i historierna skulle eventuellt kunna klarna genom en brevsamling med kungligheter inblandade, men se – den har hemligstämplats till år 2030. Den som lever får se vilka hemligheter som kan offentliggöras då.

Guidning
I utflykten ingick guidning, både i slottet och i statarmuseet. Under båda visningarna fick vi uppleva att tiden har stått stilla på Huseby. Slottet är, efter upprustning, åter i klass med tiden då familjen Stephens levde där. Unika skatter och samlingar som samlats in under 1800-talet fyllde de cirka 20 rummen, alla präglade av historien.

Nostalgitripp
– Oj, stackare, vilket slit. Kommentarerna var många under visningen av statarmuseet. Ändå hade statarna på Huseby det bättre ställt än på många andra ställen.
För många av oss var museet också en riktig nostalgitripp där ett par rum som inretts, i dels 30-tals och dels i 50-talsstil, hade många igenkänningar.
På egen hand kunde vi även uppleva ett fantastiskt naturum, elmuseum, herrgårdspromenad, växthus, med mera, allt i en vacker omgivning. Det vackra vädret fick vi på köpet.
Vi var många som var utrustade med kameror och de användes flitigt. Här är en bildkavalkad från den lyckade vårutflykten.

Elisabeth Fagerberg