Medlemsportalen

Medlemsportal

Digitalt sökbara avskrifter av kyrkoböckerna i Halland, 

födda, vigda och döda från 1600-talet till 1900-talet.

Digitalt sökbart register till Halländska bouppteckningar.

 Besök sidan.

 

 

 

Facebook

Facebook

logga släktforskardagarna FINAL RGB

Grav Gunnarps kyrka 2018 04 11 sDet våras för Gravstensinventeringen

2018-04-15

Sveriges Släktforskarförbunds gravstensdatabas Gravstensinventeringen växer så det knakar. Många ”gamla” inventerare liksom nya har längtat efter att snön ska smälta och att det ska bli lite mera behagligt att ge sig ut på en kyrkogård för att fotografera gravstenar. En av dessa nya gravstensinventerare 2018 är Ulf Josefsson i Halmstad.


GUNNARPS kyrkogård inventeras

Möt Lars Löfgren - gravstensinventerare i Halland

 

2018-02-26                                                                                                                               larslofgren 3

Varbergs Östra kyrkogård är nu inventerad och klar. Det är släktforskare Lars Löfgren i Varberg som inventerade där
under hösten 2017. På bilden ser ni Lars Löfgren besöka Gravstensinventeringens monter på Släktforskardagarna 2017 i
Halmstad. Lars berättade att han ryckt ut och fotograferat några gravstenar där och att han gärna fortsatte med resten av kyrkogården. Lars bokade sig då för Varbergs Östra kyrkogård.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lena Burman - ny gravstensinventerare

Vallda Lena Burman 2017

Inför Släktforskardagarna 2017 i Halmstad hade gravstensinventerarna i Halland satt upp två mål. Det skulle finnas foto på kyrkan och minst en gravsten inventerad och registrerad på alla de 120 begravningsplatserna som finns i Halland och båda målen uppfylldes. Ett stort tack till alla de som åkte ut till kyrkogårdarna och fotograferade så att detta mål kunde uppfyllas.

 

Vi som bemannade montern Gravstensinventeringen märkte av ett stort intresse och flera personer anmälde att de ville börja inventera. Under hösten har flera nya inventerare kommit igång och jag ställde några frågor till en av dem. Först ut är Lena Burman.

Gravstensinventerare Lena Burman framför några riktigt gamla gravstenar i kvarter 1.    

Vill du fotografera gravstenar?

grav alfredandersson 400

 

De medlemmar av Hallands Släktforskarförening som också inventerar gravstenar, har satt ett mål inför Släktforskardagarna 2017. Det skall finnas minst en gravsten på alla begravningsplatser i Halland registrerad i gravstensdatabasen Gravstensinventeringen.

Gravstensinventeringengravsten

För en tid sedan lanserade Sveriges Släktforskarförbund en ny sökbar databas på Rötter - Gravstensinventeringen. Äntligen har det blivit möjligt att kunna presentera alla de inventeringar som så många föreningar under åren har åstadkommit. Många eldsjälar har lagt ned mycket tid och intresse för att dokumentera "sin" kyrkogård. Det äldsta materialet är drygt 30 år gammalt. Totalt rör det sig om mer än 75 000 gravstenar varav många redan är borta.