Medlemsportalen

Medlemsportal

Digitalt sökbara avskrifter av kyrkoböckerna i Halland,

födda, vigda och döda från 1600-talet till 1900-talet.

Digitalt sökbart register till Halländska bouppteckningar.

Besök sidan.

logga släktforskardagarna FINAL RGB

Vi deltog på soldatkonferens

2018-06-17
Nu i juni anordandes en konferens om Centrala Soldatregistret där vi representerades av Gert Edbertsson. Här är hans rapport från en innehållsrik dag.

axevalla juni18

Torsdagen 7 juni hölls konferens om Centrala Soldatregistret på Axevalla Hed som ligger några kilometer från Skara. Vi var ca 10 personer från olika delar av landet som mött upp under soldatforskningsgurun Björn Lippolds ledning. Björn startade upp arbetet med Centrala Soldatregistret för ca 35 år sedan.
På Centrala Soldatregistret finns en databas där målsättningen är att alla soldater från det yngre indelningsverket 1682 - 1901 ska registreras. Detta arbete sker till största delen av fritidsforskare runt om i Sverige. Hallands släktforskarförening ansvarar för Hallands Båtsmansregister som också äger registret.

På programmet stod bland annat en genomgång av databasen som numera använder Access. Peter Berkesand från Linköpings universitet visade oss hur man använder databasen och vad man bör tänka på i användningen. Databasen ligger för närvarande på Linköpings universitet.

Henrik Johansson från länsmuseet i Jönköping lärde oss hur vi ska hantera arkivhandlingar av olika slag såsom digitalisering, papper, foton, ljud, film mm. På kvällen höll professor Lars Ericson Wolke ett föredrag om Carl XII:s Indelningsverk i krig och fred.

axevalla 2 juni18

Denna gula byggnad är Garnisonsmuseet som idag är en utställning både från garnisonsområdet i Skövde och från Axevalla hed. Invigning av museet hölls på Nationaldagen 6/6 2018. För den som är intresserad besök gärna Centrala Soldatregistrets hemsida www.soldatreg.se.

Föreningen har utsett mig, Gert Edbertsson, att ansvara för Hallands Båtsmansregister. Arbetet med registret har legat nere ett tag och det finns ett behov av kvalitetssäkring och komplettering av uppgifter om varje båtsman. Vi behöver därför hjälp med detta. Så är du intresserad av att hjälpa till, anmäl dig till föreningen via e-post This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..